2014. június 5., csütörtök

Szobatisztaság

Valahogy ezzel mindig úgy voltam, hogy nem erőltettem a gyerekeimnél a dolgot. Annak idején a Barni is, miután decemberben betöltötte a második évét, utána tavasszal kezdtük. Lekerült a pelus, amikor már nem 3 réteg ruha kellett rá, hanem csak egy kisnadrág vagy bugyi. Ment is minden a maga útján. Igaz, hogy a nagydolgot sokáig a pelusba intézte, de egyébként pelenka nélkül volt, csak akkor rá kellett adni, utána meg persze gyorsan levenni, mert zavarta :) A bilibe vagy vécébe nagydolgot azok után, hogy többszöri próbálkozásommal azt értem el, hogy inkább napokig nem kakilt, nem erőltettem. És lőn, egy nap arra mentem a bölcsibe, hogy a fiatalember önként és dalolva a vécébe végezte a nagydolgát is. Aztán ez egy darabig így ment, hogy a bölcsiben igen, otthon nem. Egy nap az is eljött, amikor reggel ő szólt, hogy akkor most ráülne a vécére...

Olivér kicsit idősebb volt, lévén ő nyári gyerek. Azon a tavaszon álltunk neki, amikor betöltötte a 3-at. Mire szeptemberbe kezdte az óvodát, teljesen szobatiszta lett. Persze eleinte voltak balesetek, de hamar belejött :) Nála nem volt különösebb trükközés a nagydologgal, eleinte bili, aztán vécé.

Most Miksám van soron. Ébredés után már automatikusan jön, hogy bili és teszi a dolgát. Napközben vagy szól vagy nem, többször én mondom neki, hogy menjünk, üljön rá és alkosson. Van, hogy szinte egész nap száraz a pelusa van, hogy nem. Van, hogy jön szólni, hogy pisilnie kell, van hogy nem. A kakilás szigorúan pelusba... Messzemenő következtetéseket nem vonok le a dologból, de nem is stresszelem magam rajta. Amint lehet rövidgatyóban lenni, akkortól nem kap pelust, aztán majd alakul. De azt mondta a vezető óvónő, hogy az sem gond, ha pelusos, az óvoda bővítésével zuhanyzó és pelenkázó is került a kicsik csoport szobájához. Megoldják.

Én bízom a fiamban, hogy addigra elfelejtjük a pelust :)

1 megjegyzés:

  1. Nyugi menni fog.
    Marci augusztus elejére lett tökéletesen szobatiszta, szinte egyik napról a másikra. Ráadásul ezt úgy csinálta, hogy amikor letette a pelust akkor este sem kellett többé. Ügyesek ám :-)

    VálaszTörlés