2013. március 1., péntek

Óvodai élet

Törvényben kötelezik az óvodákat fenntartókat, hogy reggel 6 - este 6-ig tartsanak nyitva. Létszám növelés nélkül. Nem lehet(nének) majd összevont csoportok, ami azt jelentené, hogy ha csoportonként csak 1-2 gyereket adnak be 6 és 7 óra között, akkor is minden csoportban ott kell lennie egy óvónőnek. Jelenleg ugye, két óvónő és egy dajka van minden csoportnak. Szeptembertől ez úgy lenne, hogy az egyik jön reggel 6-ra, a másik délre, közbeesőnek ott a dajka. Most még úgy van, hogy egyik jön 7-re, a másik 10-re és még ott a dajka is közben. A probléma az, hogy ha az egyik óvónő már hajnalban jön, akkor a másikkal épp csak váltják egymást, átfedés nem lesz. És az átfedésben lévő fejlesztő foglalkozások ember hiányában, elmaradnak....

Kiskapunak annyi, hogy amennyiben a szülők kérvényezik a fenntartótól, hogy legyen összevont csoport, akkor lehet összevont csoportot "üzemeltetni". Már kitöltöttük a kérdőíveket, mert teljesen feleslegesnek tartjuk, hogy minden csoportban ott üljön az óvónő, pár gyerekkel. Mi nem vagyunk ellene, hogy "ügyeletben", egy csoportban legyenek a gyerekek.

Május végén indul az óvoda újbóli felújítása. Pár éve építettek hozzá 2 szobát. Most újabb kettő lesz a tetőtérben kialakítva. Így szeptembertől egy 12 fős bölcsődei csoport is indul, plusz még egy kiscsoport, mert sok a gyerek. Mivel a törvény nem engedélyezi továbbra a 24 főnél nagyobb létszámú csoportokat (ez jó, csak nagy általánosságban nincs hely az óvodákban) ezért bővíteni kell. Emellett a két legrégebbi csoportszobát és a hozzá tartozó mosdót is szétverik. Elvileg október közepére a belső munkákkal kész lesznek, akkorra áll vissza a rend. Hogy mi lesz, hogyan lesz, a még nem kész óvodában ősszel, ki tudja?

Olivérék csoportjába eredetileg 32 gyerkőcöt vettek fel, de most 29-en vannak. Tavaly még úgy kerültek óvodába, hogy akik 2012. május 31-e és 2013. május 31-e között betöltik a harmadik életévüket.  Az idei beíratáskor azokat a gyerkőcöket kell hozni, akik 2014 augusztus 31-ig töltik a hármat. Itt lesz így egy kis csúszás. 

A szeptemberi 2 kiscsoportba bele kell férnie: 
1., azoknak, akik Olivéréktől lemaradnak (29-ből lesz 24)  az 5 gyerkőc, 
2., akik most május 31-e után töltik a hármat, egészen a jövő év augusztus 31-ig max. 33 gyerek lehet,
3., akiket az Olivérék csoportjába tavaly már nem tudtak felvenni helyhiány miatt ez 10 gyerkőc.

Gondolom itt majd valamennyire sakkoznak a bölcsődei csoporttal. Hát, kíváncsian várom a fejleményeket!

Ami a "legjobb", hogy május 21-től Olivér itthon lesz, egészen a szeptemberi óvoda kezdésig, mivel megkértek minket, hogy aki teheti, az ne vigye óvodába a gyerekét, amikortól elkezdődik a felújítás, mert nem lesz ennyi hely. Biztos lesz hiszti, mert imád óvodába járni!

5 megjegyzés:

  1. Hát ez egyáltalán nem jó... egyébként 33 gyerek egy csoportba rengeteg, főleg ilyen munkaidő beosztás mellett. 20 fős csoportoknak kéne lenni... úgy talán.
    Furcsa időket élünk...

    VálaszTörlés
  2. Bocsánat, akkor mégis csak félreérthetően írtam. 2*24 fős kiscsoport lesz, ősszel. De a mi csoportunkból visszamarad 5 gyerek, mert fiatalok és a mi mostani csoportunkba nem fért bele tavaly ősszel 10 gyerek, akiket fel kell venni. Tehát az összes szabad 48 helyből, lejön eleve 15 hely, így "csak" 33 gyereket fognak tudni fogadni azok közül, akiket most fognak beíratni.

    VálaszTörlés
  3. Mikortól kell hatig nyitva tartani? Idén szeptembertől? És milyen törvényben van ez? Az új köznevelésiben nem találtam... Pedig szuper.
    Értem h az óvodáknak gondokat okoz, de sztem agyrém h egy egész ország arra van berendezkedve h legkésőbb fél hatig, de inkább ötig (néhol négyig) oda kell érni az oviba a gyerekért (hacsak nincs mozgósítható nagyszülő), tehát hiába tart négyig vagy ötig a munkaidő, anyukának hamarabb el kell indulni. Aminek nyilván egyetlen munkáltató sem örül. Ezen az alapon a tömegközlekedés is leállhatna ötkor.

    VálaszTörlés
  4. Anyus,nálunk szeptembertől lesz így. Szülőin azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a törvényben előírt változások miatt. Nekünk sem magával a nyitva tartás hosszával van ugye gondunk, hanem azzal, hogy a hosszú nyitva tartás mellett, nem engedélyezi alapból, hogy a reggeli és késő délutáni időben az összevont csoportokat. Nálunk most 5 csoport van 155 gyerekkel, akikből mondjuk van 20 összesen, aki 7 előtt illetve 16 óra után marad az óvodában. Erre mind az öt csoport óvónőit berendelni, hülyeség. Ezért kérjük mi szülők, hogy a 6-18-ig nyitva tartáskor is legyen a holtidőben összevont csoport. Anno, amikor Barni még Pesten járt óvodába, ott alapból fél 6-ig voltak délután és volt idő, amikor épp beestem:( Jó ez az ötlet, csak megint merevek a szabályok.

    A közoktatási törvény 24 paragrafusának 4. cikkelyére hivatkoznak mindenhol, hogy 2013. január 1-én lép életbe,de konkrétan nem írja le sehol, mi a fene az a paragrafus.

    Ennyit találtam: Az óvodai foglalkozásokat oly módon kell megszervezni, hogy az óvoda a szülők igényei szerint eleget tudjon tenni az óvodai neveléssel, a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatainak. Az e törvényben meghatározott óvodai feladatok ellátásához igénybe vehető heti időkeret ötven óra, melyet indokolt esetben meg kell növelni a gyermek napközbeni ellátásával összefüggő feladatokhoz szükséges idővel." ugye itt az 50 óra, heti 5 napot takar 10 órás nyitva tartással.

    És: 41. § (1) A gyermekek napközbeni ellátásaként a családban élő gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését, foglalkoztatását és étkeztetését kell megszervezni azon gyermekek számára, akiknek szülei, nevelői, gondozói munkavégzésük, munkaerőpiaci részvételt elősegítő programban, képzésben való részvételük, betegségük vagy egyéb ok miatt napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni. A napközbeni ellátás keretében biztosított szolgáltatások időtartama lehetőleg a szülő munkarendjéhez igazodik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Az összevont csoporttal semmi bajom, csak legyen nyitva :)

      Törlés