2012. december 3., hétfő

Az árfolyam gátja - frissítés

Csak gyorsan, majd holnap részletesen.

Azok, akik türlemi idős konstrukciót választottak a devizalapú hitelüknél és MÉG NEM törlesztenek tőkét, azok vegyék igénybe!

Illetve azok, akik törlesztenek ugyan tőkét, de annyira az elején járnak (monjuk kb. öt éve), hogy a havi törlesztőjükben a kamat dominál, azok is!

Ha még nem tették meg!

Szóval, mi nemrég tettük meg. Hogy miért csak most? Mert igen csak hiányosak az információk. Láttam ismerősnek kikalkulált törlesztőket, ami a türelmi idő lejárta után, a visszaemelkedett részlethez még pár tízezret hozzátett. Valahogy ehhez nem volt kedvünk. Mindenhol harsogták, hogy így lenyeli a bank meg az állam a kamatot, meg milyen nagyon jó ez, csak a tőke után generálódik. Akinek kevés idő van vissza a hitelből és már nagyobb rész tőkét törleszt, annak nem éri meg kérni, mert sok gyűlik a gyűjtőszámlán majd neki.

Egy dolog nem esett le nekünk, hogy mi egy deka tőkét nem törlesztünk, még öt évig, mivel (a legszarabb...) változatot, az életbiztosítással kombinált hitelt választottuk anno. Így most ez azért jól jött, mert nekünk ezen okból nem keletkezik a gyűjtőszámlán semmi. Havi szinten mi csak kamatot törlesztünk a banknak, az árfolyamgátnál annak a kamatát pedig felesben lenyelik az állammal.

Ha lejár az öt év, akkor meg lehet, hogy felmondjuk az életbiztis dolgot, mert megtehetjük és átfordul az egész normál hitelbe. De ez a jövő zenéje. Ki tudja mi lesz 5 év múlva?

Annyit még, ha a hitelfelvételkor még mindig ugyanúgy működik a banki hitelezés, mint előtte, hogy csak akkor kapsz hitelt, ha az ingatlan ára legalább 60 %-ban a kezedben van, akkor ma nem lennénk ilyen helyzetben. Ugyanis nem vettünk volna házat, sőt, semmit sem! De az akkori albérlet áránál, havi 20 ezerrel többet fizetni egy "sajátért", akkor nem látszott rossznak. 

Most már tanultunk belőle....   


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése