2013. szeptember 13., péntek

Miksa

Annyi mesélni való lenne, csak valahogy az idővel hadilábon állok.

 Mióta gyerekem van, azóta valahogy jobban feltűnik, hogy rohan az idő. A várandósság 9 hónapja sokszor tűnik hosszúnak, aztán pedig rácsodálkozunk, hogy jééé, már szülünk. Amikor pedig világra jönnek, onnantól nincs megállás. Mindig várunk valamire, izgatottan.Végre mosolyog, gagyarászik, nyúl valamiért, megfordul, mászik, felül, feláll, megy, elkezd beszélni (és ezzel párhuzamosan: mikor fog megülni a fenekén, mikor hallgat el egy picit:D )

Miksa lassan két éves lesz. Egy huncut kismanó. Mondhatni róla, hogy még a szeme sem áll jól. Tisztán látszik, hogy a legnagyobb hóhányó (vagy legalábbis lesz). 

Néha kivesz az észből, de egyszerűen nem lehet rá haragudni. Akkor sem, ha még most sem alussza át az éjszakát. Rendszerint tuti, hogy kétszer felkiabál az úr éjjel. Nincs nagy baja, két lehetőség van, nem találja a cumiját vagy elfogyott az innivalója. Ha ezek megvannak, akkor probléma egy szál sem, nem ordít fel engem.

Minden érdekli, főleg amit a tesók művelnek. Hajmeresztő mutatványokra képes. Imádja a bátyáit, főleg Barnival jönnek ki jól. Szépen el tudnak játszani Olivérrel is, ha Olivér úgy gondolja :) Csak az a fránya irigység ne lenne. Viszont Miksa már egyáltalán nem hagyja magát félreállítani vagy, hogy elvegyenek tőle valamit. Jókat szoktam kuncogni, amikor lerendezi a nagyobbakat:)

Nem szoktam nézegetni, hogy ilyen korban mit is kellene neki tudni, mert azok olyan általánosságok és minden gyerek más. Ami fura a nagyobbakhoz képest, hogy ő nem igazán erőlteti a beszédet. Persze mond szavakat, meg halandzsázik, de a tesók ilyen idősen már többet és érthetőbben beszéltek. Gondolom ebben az is szerepet játszik, hogy megértjük és nem töri magát a beszéddel. Azt észrevettem, hogy Olivért jobban utánozza, beszédben. Még nem aggódom ez ügyben.
Ilyeneket mond:
Aja, Apa, Ba (Barni) apaka (eleinte apppa volt, ez a labda), popó, báp (láb), ögö (igen), nem, kö (ki), kakó (kakaó vagy traktor), kaka, káká (motor, nem tudom miért:D), po (autó), pápu (papucs), vava (kutya illetve jelenleg minden állat) e (elment), epü (repül), baba, bábú, papa, mama.

Szeret pusziszkodni (még). Apa imádat van még mindig, amit nem is csodálok, amennyit szegény uram itthon van. Végtelenül türelmes, bárkivel találkozunk el van ájulva, milyen nyugis gyerek. Persze, neki is vannak rossza napjai, néha kicsit hisztis, de sebaj!

Nagyon szereti a kutyáinkat, egyáltalán nem fél tőlük. Rendszeresen eteti is őket stikában, úgyhogy most már figyelem, ha kimegy a verandára, mit visz ki, mert a kaják a kutyáknál landolnak. Ha pl. eszünk és ő már nem kéri ami előtt van, odanyújtja nekem és mondja, hogy vava. Rendes gyerek!

Nem hazudtolja meg a tesókat sem, ő is minden nap konyhai kirakodóvásárt rendez. Szívesen lehántja a hagyma száraz leveleit vagy focizik a krumplikkal. A paradicsomot úgy eszi, mint más a barackot. Szereti a zöldségeket és gyümölcsöket is, szinte mindent megeszik. Érdekes, hogy a krumpli pürében és sütve jöhet neki, de főzve nem eszi meg. Pár hónapja a hússal is hadilábon állt. sokszor még a darált húsos ételeknél is kiválogatta a húst (pl, egy bolognai spagettinél...) és azt nem ette meg. Szerencsére ez változott :)

Örökmozgó, szinte mindig nagyon vidám, fülig ér a szája. Hatalmas krokodilkönnyeket képes ejteni műbalhézás közben, mint pl. nem engedtem tegnap is kivinni az elorozott pizzás abonettet, ami vélhetően a kutya bendőjében landolt volna. Őfelsége baromira megsértődött és nagy bőgést rendezett, kb. fél percig, amíg valami más érdekes dolgot nem talált.

Korán ebédelő és alvó fajta a lelke, már délben túl vagyunk az ebéden és durmol. Még mindig egyedül alszik el, berakom az ágyba és kész. Ha Olivér is itthon van és mesélek délben, akkor az első mesénél már szunyál. Este végighallhatja az egészet, Csodás képessége, hogy míg a nagyok este viháncolnak, stb. ő simán elalszik a zajban.

Imádom :)

1 megjegyzés: